Skip to Main Content
LibGuides

Publikationsguide

Vad är parallellpublicering

Vad är parallellpublicering

Parallellpublicering är "grön open access", då en publikation som publicerats också görs fritt tillgänglig i ett öppet arkiv. Det är gratis för forskaren och organisationen och det uppfyller finansiärers och UKM:s krav på Open Access på samma sätt som publicering i en open access-tidskrift.

Också forskningsinstitut och -finansiärer rekommenderar eller förutsätter att forskningsresultaten görs fritt tillgängliga så att forskningens transparens, möjlighet till upprepning och därmed pålitlighet ökar. Till exempel Finlands Akademi förutsätter att forskning som de finansierar i mån av möjlighet ska parallellpubliceras i fritt tillgängliga publikationsarkiv eller databaser.   

Parallellpublicering är gratis för forskaren och organisationen och det uppfyller rekommendationerna för tillgänglighet, synlighet och arkivering på samma sätt som publicering i en open access-tidskrift. I databasen ROARMAP är det möjligt att få klarhet i universitetens, högskolornas och finansiärernas OA-policy. I The Directory of Open Access Repositories - OpenDOAR finns en förteckning över öppna publikationsarkiv, bl.a. arXiv.org.

Ska jag parallellpublicera och hur?

Hur vi gör i Novia

I Novia strävar vi efter att parallellpublicera alla publikationer som inte redan är öppna. Också öppna publikationer kan vara bra att parallellpublicera. Detta gäller speciellt artiklar i facktidskrifter, som sällan har permanent länk och som brukar försvinna från nätet efter en tid. Tidskrifter kan också byta plattform och nätadress.

 

Var kan jag parallellpublicera?

Theseus - Novias parallellpublicerade artiklar lagras i Theseus och får där en permanent länk (URN). Parallellpublicering går enkelt samtidigt som man rapporterar sin publikation i Justus.

Biblioteket hjälper dig med parallellpubliceringen

Ladda upp en pdf av din text (helst publishers version om det är möjligt), då du rapporterar din publikation i Justus

Välj vilken version och vilken licens i Justus

Välj också eventuell embargo-tid. Publikationer med embargo, blir tillgängliga i Theseus först när embargo-tiden gått ut.

Biblioteket kontrollerar att man får parallellpublicera

Biblioteket bifogar ett pärmblad med information om originalartikeln

Ifall det är något som behöver redas ut kan du bli kontaktad av biblioteket, t.ex. oklarheter kring versionen som får parallellpubliceras.

 

Kontaktuppgifter

Har du frågor om parallellpublicering kontakta

Johanna Glader, 050 356 4729

johanna.glader(at)novia.fi eller johanna.e.glader(at)abo.fi

Pärmblad för parallellpublicerade publikationer

Den parallellpublicerade artikeln ska förses med ett pärmblad med information om originalartikeln.

Använd pärmbladsmall på lämpligt språk, fyll i uppgifter och spara som pdf. Spara artikeln som pdf. Sammanfoga pdf:erna med t.ex. detta verktyg PDF24 tools. Kolla att det blev rätt, spara den sammanslagna filen med begripligt namn som t.ex. efternamn år tidskrift (Författare 2022 Tidskriftens namn.pdf) och ladda upp filen i Justus.

Modeller för hur man skriver hänvisningar enligt APA hittar du t.ex. här

Biblioteket bifogar pärmbladet, ifall det saknas.

Be om lov att parallellpublicera

Många dagstidningar och facktidskrifter har redan gett tillstånd att parallellpublicera. En del tidskrifter har t.o.m. uppgifterna på sina webbsidor, detta gäller oftast vetenskapliga tidskrifter. Uppgifter om vetenskapliga tidskrifter hittar man också i SherpaRomeo.

Man kan också kontakta utgivaren och be om lov att parallellpublicera, och nedan finns modellbrev på tre språk.

Källor

Theseus - yrkeshögskolornas examensarbeten och nätpublikationer

Amkitkonsortiets sidor om parallellpublicering (bottnar m.m., men på finska)

Justus

Får jag parallellpublicera min text?

Får jag parallellpublicera min text?

Detta beror på utgivarens policy. I de allra flesta fall tillåter utgivaren att någon version parallellpubliceras. Detta kan du kolla upp på utgivarens webbplats eller i det publiceringsavtal som du ingått, antingen när du skickat in din text eller efter att din text antagits för publicering. Söktermer: “green open access”, “Open Access policy”, “Self-archiving”, “repository policy”, “institutional repository”, “sharing policy”, “author’s rights”.

 

Vilken version kan jag parallellpublicera?

  • publisher's pdf, eller final pdf/version of record = den slutliga publicerade versionen som har förlagets layout. Vissa förlag tillåter att denna version parallellpubliceras öppet efter en viss embargoperiod. (Ifall du publicerat i en open access-tidskrift är den här versionen fri att cirkulera!)
  • postprint = författarens antagna manuskript efter referentgranskning, också kallat AAM (Author´s Accepted Manuscript) eller "final draft". Denna version saknar sidnummer och har inte utgivarens layout.
  • preprint, submitted manuscript= inskickat manuskript som inte ännu har referentgranskats. Parallellpublicering av denna version rekommenderas inte. Denna version ger ingen tilläggsfinansiering och målet är att helst öppet sprida referentgranskade, dvs kvalitetsgranskade, versioner. 

En embargoperiod på t.ex. 12 månader innebär att utgivaren inte tillåter öppen parallellpublicering förrän det gått 12 månader sedan texten publicerats av utgivaren. I Justus kan du ladda upp din publikation även om den omfattas av en embargoperiod. När du anger embargoperiodens slutdatum vid uppladdningen av fulltextfilen görs texten automatiskt öppet tillgänglig först efter detta datum.

 

Kom också ihåg att:

  • be eventuella medförfattare om lov att parallellpublicera
  • om du parallellpublicerar postprintversionen, så ska du ange vilken version det är samt sätta in en referens till den slutliga artikeln, inklusive DOI-nummer, så att läsaren kan hitta den citerbara versionen av din text
  • kolla om förlaget kräver att något läggs till i den parallellpublicerade versionen. Ibland krävs t.ex. att en CC-licens (i formen av en länk) eller länk till förlagets policy infogas

Information om tillstånd att parallellpublicera

Sherpa Romeo.Sherpa Romeo.

I SHERPA/RoMEO kan man kontrollera forskningstidskrifters och förlags policy för parallellpublicering. Du får också detaljerad information om vilken version av din publikation som du kan parallellpublicera och ifall tidskriften/förlaget har en embargotid eller ej. Tjänsten upprätthålls av Nottingham University.

Tillstånd att parallellpublicera?

 

Dagstidningar

Dagstidningar räknas aldrig som öppna, även om man ibland kan läsa dem fritt på nätet. Bl.a. därför är det bra att parallellpublicera artiklar i dagstidningar.

Alla dagstidningar, som Novia regelbundet skriver i, har gett tillstånd att vi parallellpublicerar förlagets version (publishers version). Det här gäller bl.a. Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Landsbygdens folk, Åbo Underättelser, Turun sanomat, Vasabladet, Österbottens tidning, Pohjalainen, Svängrum och Vaasa insider.

 

Facktidskrifter

Många inhemska facktidskrifter har också gett tillstånd att parallellpublicera. Novia har t.ex. frågat och fått tillstånd av Finlands natur, Skärgård, Vård i fokus.

Finelib har kartlagt policyn hos några inhemska facktidskrifter. Sidan är på finska.

Be gärna om en pdf av din artikel då du sänder in artikeln till tidskriften. Bifoga sedan pdf-filen då du rapporterar din publikation i Justus. Biblioteket kontrollerar att artikeln kan parallellpubliceras.

Frågade lov (kysytyt rinnakkaistallennusluvat) - högskolornas gemensamma excel med information om olika inhemska utgivares policy kring parallellpublicering. Listan är inte fullständig, men kan vara till lite hjälp. Innehåller både fack- och vetenskapliga tidskrifter, och även bokförlag.

 

Vetenskapliga tidskrifter

 

Förlag som ger ut vetenskapliga tidskrifter har information om vad som är tillåtet på sina sidor. Ibland kan det vara svårt att hitta informationen, då har man hjälp av Sherpa Romeo.

  • Sherpa Romeo
  • Sherpa Juliet
  • Journal Checker Tool

Vetenskapliga publikationer som är full open access får också gärna laddas upp! Dessa ger inte tilläggsfinansiering men ger bättre statistik och rekommenderas även nu av UKM.

 

 

Tillgänglighetsutlåtande Saavutettavuusseloste