Skip to Main Content
LibGuides

Publikationsguide (NY 2022)

Deklaration för öppen vetenskap och forskning

Allmänt

Open access innebär att forskningsresultat finns fritt tillgängligt på nätet så att läsaren utan kostnad kan läsa, använda, kopiera, skriva ut och länka till publikationen. På så sätt sprids forskningsresultaten lättare både inom forskarsamfundet och till allmänheten i stort. OA-publikationer ska vara gratis open access, så att de får läsas, länkas till och skrivas ut utan kostnad för läsaren. Eller ännu bättre libre open access så att de fritt kan spridas på nätet.

 

Mera om Open Access kan du läsa i de här guiderna

Tritonias svenska guide om Open access

Tritonias engelska guide om Open access

Åbo Akademis guide om Open access

 

Fördelar med att publicera öppet

Att publicera öppet ökar forskningens synlighet, påverkan och jämlik informationstillgång. En publikation är öppen, då den kan läsas i sin helhet på nätet, kopieras, skrivas ut och länkas.

  • Tillgänglighet. Alla kan läsa publikationen om den är öppen. Det är lätt att dela och länka publikationen om den är öppen. 
  • Forskningens synlighet. Publikationen hittas lättare med sökmaskiner och chanserna att bli citerade ökar. 
  • Inverkan. Samarbete och nätverkande mellan forskare underlättas. 
  • En öppen publikation bör ha en permanent länk. Permanenta länkar är till exempel URN och DOI.
  • Med en permanent länk försäkrar man sig om att hänvisningar är hållbara och undviker brutna länkar.
  • Novias publikationsserier och parallellpublicerade artiklar sparas i Theseus och får där en permanent URN.             

Olika former av Open Access

Vad är open access (OA)?

Open access, eller fri tillgänglighet, betyder att forskningsresultat görs fritt tillgängliga på Internet. Läsaren kan utan kostnad läsa, ladda ner, skriva ut eller distribuera OA-publikationer.


Guld, grön eller hybrid?

Open access-publicering indelas ofta i följande tre typer:

Guld open access

Artikeln publiceras i en tidskrift som inte kräver en prenumerationsavgift av läsaren. Artikeln blir omedelbart öppen

  • Författaren betalar oftast en publiceringsavgift (article processing charge, APC) för att täcka tidskriftens administrativa kostnader. Avgiften kan variera mellan några tior till tusentals euro.

  • OA-tidskrifter kan också finansieras på andra sätt, t.ex. vetenskapliga sällskap, universitet, högskolor och andra akademiska organisationer finansieras av sina ramorganisationer

  • ifall projetets finansiering kräver öppen publicering, godkänner finansiären oftast att avgifterna i budgeten. Då måste man estimera vilka utgifterna man kommer att ha för att publicera öppet redan i ansökningsskedet.

 

Grön open access
Grön open access kallas även parallellpublicering (self-archiving), och innebär att en av förlaget tillåten version av artikeln publiceras fritt tillgängligt, ofta i högskolans publikationsarkiv eller i ett öppet ämnesarkiv. Vid parallellpublicering bör förlagets/tidskriftens policy för publicering följas, t.ex. eventuella embargotider.

  • Förlaget kan begränsa vilken version man får paralellpublicera. Oftast godkänns det sista referentgranskade manuskriptet (kallas ofta author-accepted manuscript AAM). Mera sällan får man publicera förlagets version.
  • Parallellpublicering kostar ingenting för författaren.
  • Novias publikationer parallellpubliceras i Theseus. Biblioteket ansvarar för parallellpubliceringen, men författaren bör ladda upp en version som får parallellpubliceras i pdf-format i samband med rapportering i Justus.
  • I Novia har vi parallellpublicerat sedan 2016.
  • I tjänsten Sherpa/Romeo kan man kontrollera förlagens och forskningsfinansiärernas uppgifter gällande parallellpublicering.
  • En publikation eller en del av den kan med förlagets lov även parallellpubliceras i ett ämnesarkiv. Exempel på öppna ämnesarkiv är t.ex. SSRN, RePEC eller ArXiv.
  • ResearchGate, Academia.edu och andra tjänster för forkskare är inte officiella parallellpubliceringskanaler, då de inte uppfyller t.ex. kravet om att vara permanenta.

 

Hybrid open access

Författaren publicerar i en traditionell prenumerationsbaserad tidskrift, men betalar för att  göra artikeln fritt tillgänglig omedelbart vid publicering.

  • Hybridipublikationer är kanaler, som publicerar enskilda artiklar öppet mot en avgift. Skribenten betalar för att en enskild artikel blir öppen genom att betala en APC-avgift som kan vara flera tusen euro.
  • Hybridtidskrifter är inte samma som OpenAccess -tidskrifter, där alla artiklar är öppna.
  • Hybridtidskrifter tar dubbelt betalt, då förlaget både tar betalt för att artikeln publiceras öppet och för prenumerationsavgifter. Därför borde man undvika att publicera i hybridtidskrifter.
Tillgänglighetsutlåtande Saavutettavuusseloste