LibGuides: Novias e-artiklar: Hitta e-artiklar i databaser

Fulltext av artiklar

I de flesta databaser kan du avgränsa sökningen till endast fulltextmaterial. Observera dock att detta gäller den databas du söker i, artikelns fulltext kan vanligen hittas via någon annan databas eller fås som fjärrlån. Om du direkt avgränsar till fulltext kan du utesluta många relevanta och nypublicerade artiklar från ditt sökresultat.

Om du inte direkt hittar fulltexten eller länk till fulltexten i databasen:

Den kan finnas fritt tillgänglig på internet.
Enligt licensavtal har biblioteksanvändare rätt att använda högskolornas e-resurser på plats i biblioteken (walk-in-user), exempelvis i Vasa och Åbo gäller följande:
- I Tritonia (Vasa) finns möjlighet att använda Vasa universitets, Vasa yrkeshögskolas och Yrkeshögskolan Novias e-resurser vid datorerna för informationssökning.
- Vid Åbo Akademis bibliotek finns möjlighet att använda Åbo Akademis e-resurser.
De flesta artiklar kan fås som fjärrlån, en kopia på artikeln sänds då till biblioteket och du får hämta den vid servicedisken.

Internationella artikeldatabaser

ABI/Inform Global (ProQuest) This link opens in a new window ABI Inform Global (ProQuest) provides articles and abstracts within the fields business and economic conditions, management techniques, theory, and practice of business, advertising, marketing, economics, human resources, finance, taxation, computers, and more. Contains full text articles from about 1,200 periodicals.
Cinahl Complete (EBSCO) This link opens in a new window The CINAHL Complete database allows you to search for articles in hundreds of nursing journals. In addition to journal articles, you'll also find evidence-based care sheets, quick lessons, legal cases, clinical trials, and more. CINAHL® Complete is the world's most comprehensive nursing & allied health research database, providing full text for nearly 1,400 journals indexed in CINAHL® CINAHL® Complete also provides indexing for more than 5,400 journals from the fields of nursing and allied health.
EBSCO Academic Search Elite This link opens in a new window Academic Search Elite (EBSCO) provides full text for more than 2,000 serials. Abstracts and indexing are provided for about 3,500 serials. The database covers nearly every area of academic study.
Emerald This link opens in a new window Emerald provides full text articles in the spectrum of management disciplines including strategy, leadership, marketing and human resource management. Engineering, applied science and technology are also included.
Springer Link This link opens in a new window SpringerLink offers over 2,000 scholarly electronic journals, mainly in science, technics and medicine.
Statista This link opens in a new window Statista provides quick and reliable access to over 1 million statistics on 80,000 topics from 18,000 sources.
Web of Science (ISI Web of Knowledge) This link opens in a new window The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™. It enables users to search current and retrospective multidisciplinary information from approximately 8,500 of the most prestigious, high impact research journals in the world. Web of Science also provides a unique search method, cited reference searching. With it, users can navigate forward, backward, and through the literature, searching all disciplines and time spans to uncover all the information relevant to their research.

Nationella artikeldatabaser

Journal.fi - Finländska vetenskapstidskrifter på nätet

TISCI - Tieteelliset verkkolehdet/Scientific journals online

Arto - En samling finländska tidskriftsartiklar och monografier

digi.kansalliskirjasto.fi - Nationalbibliotekets digitaliserade samlingar

Presstanda - Nya och gamla artiklar i finlandssvenska tidningar

Google Scholar

Google Scholar är en söktjänst för att hitta vetenskapliga material tillgängligt på webben. Alla sökresultat är dock inte vetenskapliga.

T iläggsuppgifter

Olika typer av databaser

Fulltextdatabaser innehåller förutom referenser även materialet (artiklarna) i sin helhet (fulltext).

Referensdatabaser innehåller referenser, som hänvisar till var artikeln är publicerad, samt eventuellt abstrakt, men inte nödvändigtvis själva artikeln, som då behöver lokaliseras på annat håll. Artikeln kan finnas tillgänglig i någon annan av de databaser som Novia har tillgång till.

Citeringsdatabaser innehåller uppgifter om källhänvisningar mellan artiklar. Hur många hänvisningar till artikeln finns det och vem har hänvisat till den?

OBS! De flesta databaser är hybrider av fulltext- och referensdatabaser. En del av tidskrifterna/artiklarna finns tillgängliga i fulltext men inte alla artiklar som ingår i databasen.