A source of reliable and up-to-date information on the effects of interventions in health care.
Hotus
Hotus samlar in, utvärderar och sammanfattar forskningsbelägg som publiceras i form av vårdrekommendationer, litteraturöversikter och sammandrag. I samarbete med olika aktörer inom social- och hälsovården utvecklar Hotus dessutom stödstrukturer för användning och etablering av forskningsbelägg.
An online resource that includes high quality, relevant, up to date evidence-based information and guidance for health professionals to inform decisions made at the point of care.
Användbara länkar inom vård
FPA-termer
I den terminologiska ordlistan FPA-termer finns över 500 förmånsrelaterade begrepp som gäller de förmåner som handhas av FPA. Den ger också de svenskspråkiga motsvarigheterna till alla termer.
Genom att begreppen definieras och termerna befästs bidrar ordlistan exempelvis till att förtydliga lagstiftningen och de gällande regelverken samt till att utveckla e-tjänsterna.
Ordlistan FPA-termer har uppdaterats 2018. Nytt i den nya upplagan är laghänvisningarna. Lagnumren för direkt till Finlex.
Kunskapscentrum för hälso- och sjukvården
SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har i uppdrag att utvärdera metoder som används i vården, både etablerade och nya. Utifrån aktuell och välgjord forskning tar vi reda på vilken medicinsk effekt olika metoder har, om det finns några risker med dem, och om åtgärderna ger mesta möjliga nytta för pengarna.
SBU:s oberoende utvärderingar ska användas som stöd av alla som på olika nivåer i samhället bestämmer hur hälso- och sjukvården ska se ut.
Kunskapsguiden
En portal för dig som arbetar inom hälsa, vård och omsorg. Behandlar ämnen som evidensbaserad praktik, psykisk ohälsa, vård och omsorg om äldre, missbruk och beroende.
Webbutbildningar
Läkemedelsinformation
På Lääkeinfo.fi-sidorna finns bipacksedlarna till läkemedel som finns på marknaden i Finland. Bipacksedlarna är officiellt godkända av myndigheterna. Tjänsten är producerade av Läkemedelsinformationscentralen.
Medical Dictionary
The main sources of TheFreeDictionary's Medical dictionary are The American Heritage® Stedman's Medical Dictionary, Second Edition and Dorland's Medical Dictionary for Health Care Consumers, which provide authoritative descriptions of medical conditions, medications, anatomical terms, noted medical personalities and much more.
Patient FASS
Bakom Fass står läkemedelsindustriföreningens Service AB. Läkemedelsindustrins kunskap och information förmedlas till den svenska hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen. Att ge patienter tillgång till läkemedel så snart dessa finns tillgängliga och att tillhandahålla information om produkternas egenskaper och användning.
STUK - Strålsäkerhetscentralen
En myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten.
Här hittas bl.a. information, publikationer och direktiv.
Terveyskirjasto
Terveyskirjasto erbjuder pålitlig, oberoende och aktuell information om hälsa och sjukdom. (Endast på finska.)
Vårdhandboken
Den nationella Vårdhandboken säkerställer god och säker vård på lika villkor. Här hittar du som arbetar med vård och omsorg kvalitetssäkrade metodanvisningar och arbetsmetoder. Vårdhandboken underlättar det dagliga vårdarbetet, ökar kvaliteten och ger effektivare vårdprocesser.
Vårdverktyget
Ett kompletterande kunskapsstöd med relevant information för vården.
FPA-termer
I den terminologiska ordlistan FPA-termer finns över 500 förmånsrelaterade begrepp som gäller de förmåner som handhas av FPA. Den ger också de svenskspråkiga motsvarigheterna till alla termer.
Genom att begreppen definieras och termerna befästs bidrar ordlistan exempelvis till att förtydliga lagstiftningen och de gällande regelverken samt till att utveckla e-tjänsterna.
Ordlistan FPA-termer har uppdaterats 2018. Nytt i den nya upplagan är laghänvisningarna. Lagnumren för direkt till Finlex.
Kunskapsguiden
En portal för dig som arbetar inom hälsa, vård och omsorg. Behandlar ämnen som evidensbaserad praktik, psykisk ohälsa, vård och omsorg om äldre, missbruk och beroende.
Webbutbildningar
Nordens välfärdscenter
Nordens Välfärdscenter är en institution under Nordiska ministerrådet inom social- och hälsosektorn. Institutionen rättar sin verksamhet efter de utmaningar som det nordiska välfärdsamhället står inför och bidrar till att utveckla den nordiska välfärdsmodellen. Följande områden behandlas: alkohol- och drogfrågor, arbetsinkludering, funktionshinder, välfärdspolitik och välfärdsteknologi.
TEPA The Finnish Terminology Centre TSK's term bank
TEPA is a free-of-charge term bank maintained by the Finnish Terminology Centre TSK (Sanastokeskus TSK) containing special language terms and definitions in cirka 365 000 terminological entries. TEPA contains vocabularies, dictionaries and terminological databases compiled by both TSK and other experts. The most common languages in TEPA are Finnish, Swedish, English and German.
Inhemsk ämnesordlista som ger bra hjälp i valet av ämnesord och översättningen av dem (svenska, finska, engelska).
Finto: Allfo - Allmän finländsk ontologi
Allmän finländsk ontologi - ALLFO (på finska Yleinen suomalainen ontologia - YSO) är en trespråkig ontologi som innehåller huvudsakligen allmänbegrepp, ämnesord.
Includes the complete encyclopedia, as well as Merriam-Webster's Collegiate Dictionary and Thesaurus, Britannica Student Encyclopedia and the Britannica Book of the Year.
Lagstiftning
EUR-LexThis link opens in a new windowEUR-Lex är portalen för den samlade EG-rätten:
- EG-rättsakter på alla officiella språk
- Europeiska unionens officiella tidning
- Fördrag
- Lagstiftning
- Förberedande rättsakter
- Rättspraxis
- Parlamentsledamöternas frågor
- Dokument av allmänt intresse
- Utvidgningen
FinlexThis link opens in a new windowFINLEX är indelad i följande delar: lagstiftning, rättspraxis, myndigheter, statsfördrag och regeringspropositioner.
Lagstiftning: De finsk- och svenskspråkiga författningstexterna finns i samlingar av uppdaterade och ursprungliga författningar. Ändringsuppgifter finns i referensdatabasen. I den elektroniska författningssamlingen finns de nyaste författningarna. De författningstexter som publiceras i Finlands författningssamling är omgående tillgängliga i FINLEX både på finska och på svenska.
Rättspraxis: innehåller avgöranden av finska och europeiska domstolar från flera årtionden i över tio olika databaser.
Myndigheter: innehåller olika myndigheters beslutsmaterial.
Statsfördrag: innehåller fördrag som Finland har ingått med främmande stater och internationella organisationer samt ett register med fördragens ändringsuppgifter.
Regeringspropositioner: innehåller regeringspropositioner på finska fr.o.m. början av 1992. Fr.o.m. 2001 finns regeringspropositionerna både på finska och svenska. Förteckning över propositioner som är under behandling i riksdagen ingår också.
Findikator.fi
Aktuell information om centrala samhällsfenomen i form av indikatorer. Indikatorerna beskriver olika fenomen med hjälp av statistiska diagram, tabeller och analyserande text.
Finlands officiella statistik
Finlands officiella statistik är en täckande statistiksamling som beskriver utvecklingen och situationen i samhället. Finlands officiella statistik består av närmare 250 statistikgrenar inom 26 ämnesområden. Primäruppgifterna i den officiella statistiken är avgiftsfria och tillgängliga för alla.
SOTKAnet
SOTKAnet har en bred täckning av statistikuppgifter om finländarnas välfärd och hälsa. Indikatorbanken innehåller också centrala uppgifter om hälsotillståndet samt konsumtionen av social service och hälso- och sjukvård i olika europeiska länder.
Uljas utrikeshandelsstatistik
Uljas-databasen innehåller tullens utrikeshandelsstatistik grupperad enligt varuklassificering och näringsgrensindelning. I databasen finns också handelsbalansstatistik, indexstatistik och preliminär statistik samt landrapporter.
Statistiska årsböckerThis link opens in a new windowStatistisk årsbok för Finland tillgänglig från och med år 1879. Årsböcker fr.o.m. 1999 kan fås i kalkylbladsformat. På sidan finns även länkar till andra länders statistiska årsböcker.
Eurostat – the Statistical Office of the European CommunitiesThis link opens in a new windowEurostat, the Statistical Office of the European Communities, gives free access to economic and social information on the euro-zone, the EU and the 25 Member States. More than 300 million data, from many different domains, are available online, varying from consumer prices, through poverty or environmental indicators, to detailed external trade data by product.
Ilostat Database
The ILOSTAT database of the ILO is the main source of worldwide data on labour markets and unemployment
OECD Data
The OECD publishes statistics for OECD countries and selected non-member countries.Topics include demographics, health, education and finance.
UNData
Statistical resources compiled by the UN statistical system and other international agencies. The numerous databases or tables collectively known as "datamarts" contain over 60 million data points and cover a wide range of statistical themes. UNdata is a web-based data service for the global user community.
UNESCO Institute for Statistics
Globally and internationally comparable statistics on education, science, technology, culture and communication.
World Development Indicators
The WDI database includes statistics worldwide since 1960. The indicators focus on different economic, social and environmental aspects.
