LibGuides: Vård: Andra informationskällor inom vård

Evidensbaserad vård

Cochrane Library This link opens in a new window The Cochrane Library is a source of reliable and up-to-date information on the effects of interventions in health care. The Cochrane Library is designed to provide information and evidence to support decisions taken in health care and to inform those receiving care.

Hotus Hotus samlar in, utvärderar och sammanfattar forskningsbelägg som publiceras i form av vårdrekommendationer, litteraturöversikter och sammandrag. I samarbete med olika aktörer inom social- och hälsovården utvecklar Hotus dessutom stödstrukturer för användning och etablering av forskningsbelägg.

JBI EBP Database (Evidence-based practice) This link opens in a new window The JBI EBP Database is an online resource that includes high quality, relevant, up to date evidence-based information and guidance for health professionals to inform decisions made at the point of care. Formerly known as the Joanna Briggs Institute. The databased can be searched using the OvidSP interface.

Användbara länkar inom vård

FPA-termer I den terminologiska ordlistan FPA-termer finns över 500 förmånsrelaterade begrepp som gäller de förmåner som handhas av FPA. Den ger också de svenskspråkiga motsvarigheterna till alla termer. Genom att begreppen definieras och termerna befästs bidrar ordlistan exempelvis till att förtydliga lagstiftningen och de gällande regelverken samt till att utveckla e-tjänsterna. Ordlistan FPA-termer har uppdaterats 2018. Nytt i den nya upplagan är laghänvisningarna. Lagnumren för direkt till Finlex.
Gerec - Gerontologian tutkimuskeskus
Health Services/Technology Assessment Texts (HSTAT) A free, Web-based resource of full-text documents that provide health information and support health-care decision making.
Hotus vårdrekommendationer
Kunskapscentrum för hälso- och sjukvården SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har i uppdrag att utvärdera metoder som används i vården, både etablerade och nya. Utifrån aktuell och välgjord forskning tar vi reda på vilken medicinsk effekt olika metoder har, om det finns några risker med dem, och om åtgärderna ger mesta möjliga nytta för pengarna. SBU:s oberoende utvärderingar ska användas som stöd av alla som på olika nivåer i samhället bestämmer hur hälso- och sjukvården ska se ut.
Kunskapsguiden En portal för dig som arbetar inom hälsa, vård och omsorg. Behandlar ämnen som evidensbaserad praktik, psykisk ohälsa, vård och omsorg om äldre, missbruk och beroende. Webbutbildningar
Läkemedelsinformation På Lääkeinfo.fi-sidorna finns bipacksedlarna till läkemedel som finns på marknaden i Finland. Bipacksedlarna är officiellt godkända av myndigheterna. Tjänsten är producerade av Läkemedelsinformationscentralen.
Medical Dictionary The main sources of TheFreeDictionary's Medical dictionary are The American Heritage® Stedman's Medical Dictionary, Second Edition and Dorland's Medical Dictionary for Health Care Consumers, which provide authoritative descriptions of medical conditions, medications, anatomical terms, noted medical personalities and much more.
Medibas - medicinsk ordlista
Nursing Theory A list of major nursing theorists.
Patient FASS Bakom Fass står läkemedelsindustriföreningens Service AB. Läkemedelsindustrins kunskap och information förmedlas till den svenska hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen. Att ge patienter tillgång till läkemedel så snart dessa finns tillgängliga och att tillhandahålla information om produkternas egenskaper och användning.
STUK - Strålsäkerhetscentralen En myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Här hittas bl.a. information, publikationer och direktiv.
Terveyskirjasto Terveyskirjasto erbjuder pålitlig, oberoende och aktuell information om hälsa och sjukdom. (Endast på finska.)
Toxnet Contains databases on toxicology, hazardous chemicals, environmental health, and toxic releases.
Vårdhandboken Den nationella Vårdhandboken säkerställer god och säker vård på lika villkor. Här hittar du som arbetar med vård och omsorg kvalitetssäkrade metodanvisningar och arbetsmetoder. Vårdhandboken underlättar det dagliga vårdarbetet, ökar kvaliteten och ger effektivare vårdprocesser.
Vårdverktyget Ett kompletterande kunskapsstöd med relevant information för vården.
Yhteisömedia

Användbara länkar inom vård, offentliga institutioner

Arbetshälsoinstitutet Arbetshälsoinstitutet bedriver forskning, förmedlar information inom fältet för arbetshälsa, företagshälsovård och arbetarskydd. Målet för institutets verksamhet är en frisk arbetstagare, en välmående arbetsplats och en trygg och produktiv arbetsmiljö.
Folkpensionsanstalten (FPA)
Institutet för hälsa och välfärd (THL)
Social- och hälsovårdsministeriet
Socialstyrelsen (Sverige) Socialstyrelsen är en statlig myndighet som värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg.
World health organization (WHO)

Tesaurer (ämnesordlistor)

Finto: Allfo - Allmän finländsk ontologi Allmän finländsk ontologi - ALLFO (på finska Yleinen suomalainen ontologia - YSO) är en trespråkig ontologi som innehåller huvudsakligen allmänbegrepp, ämnesord.

Medical Subject Headings (MeSH) This link opens in a new window Medical Subject Headings (MeSH) is a structured thesaurus in the domain of medicine. This version of MeSH in SKOS format is based on the year 2007 version of MeSH and includes the Finnish translation of MeSH (FinMesh) as well as supplementary Finnish terms from the Metathesaurus Rex project. The vocabulary also includes Swedish terms from the SweMeSH 2005 thesaurus created by Karolinska Institute.